חרדה מהי ?
מאי הגיעה אלי חודשיים וחצי אחרי לידה. זהו בנה השני. היא מניקה. הבן הראשון בן שנתיים וחצי. היא התקשרה אלי כאחוזת תזזית. היא לא מבינה מה קורה לה. הגוף שלה בוגד בה. יש שעות שבהן היא מאד עייפה ובא לה להניח את הראש ולא לעשות דבר. כואב לה בשרירים, כל פעם במקום אחר.
זה התחיל עם הירדמות של חצי פנים בצד שמאל וחוסר תחושתיות בסנטר והמשיך עם תחושות עצביות ברגליים. היא ביקרה אצל מטפלים רבים ורופאים רבים. מרופאת משפחה ועד נוירולוג, כירופרקט, מדקר סיני, נטורופת, הילר, רב ועוד. ולא מצאה מנוח. בדיקת CT הראתה שהכול תקין במוח, בדיקות דם תקינות, בדיקות הורמונאליות תקינות.
כל שנייה היא עוצרת ומבקשת לשאול עוד שאלה.
לחדר הטיפולים היא הכניסה אנרגיה לחוצה, אנרגיה כבדה של מצוקה, אנרגיה של אי ודאות. אומרים שהאויב הכי גדול של האדם הוא מחשבותיו. אצלה זה בא לידי ביטוי בקיצוניות רבה.
אז מה יש לה ?
בתשאול הבנתי שמאי רצה מסמכות לסמכות, ממרפא למרפא כדי שיגידו לה מה יש לה. כל אדם רוצה לדעת מה יש לו במיוחד שהתופעות הפיזיולוגיות פוגעות בתפקוד היום-יומי שלו.
המשותף לכל המרפאים והרופאים הוא האבחון הראשוני -האישה הזו נמצאת במצב חרדתי וקשה לה לקבל זאת. היא אינה יכולה לקבל את הפתאומיות שבה מופיעות התופעות הפיזיולוגיות. "אני רוצה את החיים שלי בחזרה "… מיד אח"כ מוסיפה: "ידעתי שאצטרך ללכת יום אחד לטיפול …היה לי הריון מאד קשה …הילד הגדול היה חולה הרבה זמן …. כל יום התקשרתי לגן כדי לדעת מה שלומו… עכשיו אינני מתעניינת בילדים שלי… אני עסוקה בעצמי."
כל האמירות שלה מצביעות על דפוס חיים חרדתי, שעד כה התקיים במינון נמוך יותר ואילו עתה החרדה התפרצה לגמרי. כל המרפאים למיניהם וכל שיטות הריפוי שותפים לאותה תפיסה כי המתח היא אבי יסוד כל המחלות.
כיצד מתפתחת חרדה?
חרדה מתפתחת בהדרגה כתוצאה ממצבי מתח ודאגות מתמשכים, או מטראומה בודדת.
ע"פ ניסיוני, ראיתי כי חרדה ,לעיתים, היא דפוס משפחתי שעובר מדור לדור. כלומר : גנטיקה ההתנהגותית. ואכן מאי סיפרה על אימה החרדתית.
איך הרפואה המערבית מתייחסת לחרדה:
חרדה היא תוצאה של גירוי יתר של המוח. במרכז המוח מצויה בלוטה אנדוקרינית בשם היפותלמוס. בלוטת ההיפותלמוס מפקחת על כל המערכת העצבית בגוף והמערכת ההורמונאלית. מסביב לבלוטה ישנו מעין זר של מבנים הנקרא המערכת הלימבית. המערכת הלימבית ,מקבלת אינפורמציה מכל החושים וחלקי המוח העליונים (הקורטקס- האונות), מעבדת אותה ומעבירה להיפותלמוס דחפים המשפיעים על הפרשת ההורמונים ומערכת העצבים. למערכת הלימבית תפקיד נוסף, היא מאכסנת את האינפורמציה ומדחיקה את חלקו. שומר ההדחקה הוא נירו-טרנסמיטור בשם סרוטונין. אלא שלעיתים כבר אין די מקום פנוי לאחסון, או שהגירוי חזק מדי וגורם לשיבושים בפעולת הסרוטונין.
אנשים חרדיים הם אנשים עוצמתיים
ראשית חשוב שאומר זאת באופן ברור- אנשים חרדתיים הם אנשים עוצמתיים עד מאד!! כן, בכוח העוצמה הם נעזרים כדי להביא את החרדה ובכוח העוצמה הזו הם יכולים להתמיר/להחליף את החרדה, הדאגה והפחדים לעוצמה מניעה, מקדמת ומפתחת. הם הרי יודעים רבות על החרדה שלהם. הם קראו כבר את כל המאמרים באינטרנט והם יכולים לספר לך מה מתאים ומה יעזור. הספרים בתחום זה הפכו לספרי מדף חדר השינה שלהם. בקיצור, הם יודעים הכול אך לא יכולים להתמודד עם הדאגה, שהינה ברובה מפני העתיד לבוא. יש מטאפורה שמדייקת את ההבנה על היווצרות החרדה והזנתה :" חרדה היא כמו בריכה , שמתמלאת והמים נשפכים לצדדים וגורמים לקצרים." מכאן שמטרת הטיפול "לרוקן מעט מן הבריכה".
דרכי הטיפול בחרדה
לאחר הברור הראשוני הצגתי בפניה את הכללים הראשוניים לטיפול בחרדה דרך התזונה
להלן ארבעת הכללים :
מה הקשר בין מזון לחרדה ?
חשוב להתאים מזונות לאנשים חרדתיים . אכן ה"דלק "ש אנחנו ממלאים את גופינו משפיע לא רק על חיזוק הגוף וצבירת שומנים אלא גם על מצב נפשי.
מה הם הכללים החשובים ביותר?
- אכילת פחמימות מורכבות, כמו :לחם משיבולת שועל ובעיקר דייסת שיבולת שועל (קוואקר), אלו כשלעצמם גורמים לתחושות שובע, רגיעה ומטפלים בנדודי שינה.
- אכילת ירקות עליים כמו חסה, סלרי, ברוקולי ופטרוזיליה להם יש השפעה מרגיעה על מערכת העצבים.
- צריכת שומנים בלתי רווים המכילים חומצות שומן אומגה –3 אשר להם תפקיד חשוב בשיקום מערכת העצבים ואיזונה.
- לקיחת תוספי מזון שיש בהם ויטמין B מגדילים את רמת הסרוטונין בגוף ומרגיעים את מערכת העצבים.
כמובן , כדאי לבחון התאמה של מומחה לצמחי מרפא, שיתמוך בהרגעת המערכת כולה.
מה הקשר בין ספורט וחרדה ?
בתשאול אני תמיד שואלת: "האם את/ה עושה ספורט כלשהו…הליכה/ שחייה/ שיעורי ספורט/ ריקוד? "
שוב, ידוע מזמן כי כתוצאה מפעילות פיזית משחררים אנדורפינים במוח וידוע כי זה משפר מצב רוח. כל ספורטאי יגיד לכם איך הוא מרגיש אחרי הוצאת אנרגיה…
כלומר: חלק מהטיפול הוא התחייבות להתחיל בהדרגה פעילות ספורטיבית מתאימה.
מכיוון שמאי הייתה אחרי לידה, הצעתי לה לצאת לטייל עם בנה לפחות פעם ביום עם שילוב של הליכה מהירה יותר ממה שהיא רגילה.
שילוב השיטות לטיפול בחרדה
השיטות עוסקות באימון אישי ,טיפול רגשי והתנהגותי .
שיטת "מוח אחד" מדייקת את האבחון-מאין הגיעה החרדה ומה רמת המתח עליה.
מאי הגיעה לחרדה קיומית בעקבות אירוע לא נעים שהתרחש בסמוך ללידה של בנה הצעיר. פעמים רבות נוכחתי לדעת כי רבים הם האנשים שמגיעים אלי עם מצב עכשווי של חרדה נושאים עמם חרדה של שנים וכל אתגר הכי קטן מוציאים אותם מאיזון.
מאי טופלה באמצעות שילוב בין מוח אחד ודמיון מודרך באותו אירוע שעבר בין הדורות והפך אותם למשפחה חרדתית. כן, ניתן לטפל בדורות קודמים. זה נשמע הזוי אבל זה עובד!
לצורך הרגעה מאי קיבלה טיפולים אנרגטיים בהילינג ובאקסס בארס.
הכי חשוב הוא שמאי קיבלה כלים מחשבתיים, רגשיים והתנהגותיים לטיפול עצמי בחרדה שלה. היא למדה לזהות אותה מבעוד מועד .
מאי קיבלה סידרה של תרגילים מתחום הקינסיולוגיה החינוכית על מנת לשפר באופן מיידי את תחושותיה. היא גם למדה ללחוץ בנקודות מרגיעות בכף ידה ע"פ שיטת סו-ג'וק.
מאי היום אישה רגועה יותר. מאי מגדלת היום את שני בניה באווירה תומכת ויציבה . למאי עומדת הזכות על שניתקה את שרשרת הדורות מאותה חרדה טראומתית.
אני כבר מעל לחמש שנים שניסיתי בכל מיני דרכים למרות שזה לא עזר לי לצאת מהפחד הזה בתוכי אני בחורה בת 31 שעברתי דיכאון ממושך מאוד ואים הזמן אני מרגישה שזה מונע מימני בחיי יום יום לא יכולה להגיעה לים לסופר לחצות כביש קטן מהפחד שעוצר איתי הייתי רוצה לדעת אים יש פיתרון לקטע של הפחד שעוצר אותי אשמח לתשובה 0545665381
הי לימור
לא זוכרת אם דיברנו .בכל אופן ממליצה לך לקבל ייעוץ והדרכה בשיטת מוח אחד שמטפלת בדיוק בפחדים שאת כותבת עליהם
אשמח לדעת אם שיטתך תוכל לעזור לי עם חרדת נהיגה.
תודה
היי
אכן כן, כבר עזרתי למספר א.נשים לשחרר מתח בנושא נהיגה. לדוגמא : לאחת עזרתי לעבור טסט אחרי 9 כישלונות .
לאחרת עזרתי לנהוג בחיפה עם כל העלויות והירידות שקיימות בעיר הזו.
לאחר עזרתי להשתחרר מהמתח שנוצר לו בעקבות שיעורי הנהיגה . וזוכרת שעזרתי למישהי להיות במיקוד ולעבור טסט במבחן הראשון.
אם תרצי התקשרי או סמסי לי 0546827767